Koningin Paola bezoekt Chinese Muur

Koningin Paola heeft zondag, in de gietende regen, een bezoek gebracht aan de Chinese Muur. Koning Albert, die aanvankelijk de koningin zou vergezellen, was er niet bij. De koning bezocht de Chinese Muur niet omdat hij zondag een ontmoeting had met Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Overigens bezocht hij al meermaals tijdens vorige bezoeken aan China de muur.

Belga

Het stuk Chinese Muur dat de koningin bezocht, dateert uit de 16de eeuw en ligt in Mutianyu, op 90 kilometer ten noordoosten van Peking. Het stuk muur, gerenoveerd en in perfecte staat, was open voor het grote publiek. Na een tocht van bijna twee uur nam de koningin plaats in een kabellift die haar niet ver van de trappen bracht, die leiden naar de wachtplaatsen bovenop de muur. De Chinese Muur moest het Rijk van het Midden (Zhongguo) beschermen tegen Mongoolse invallen. De bouw van de Chinese Muur startte tijdens de eenmaking van China onder de Qin-dynastie, 221-207 voor Christus. Professor sinologie aan de KUL Nicolas Standaert wijst erop dat de muur werd gebouwd in periodes van spanning. In 1644 slaagden de Mantsjoes erin de muur over te steken en de Qing-dynastie te stichten. De koningin was vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht en staatssecretaris voor Europese Zaken Didier Donfut.

Koningin Paola bezocht ook een klein fort bovenop de muur. Ze kreeg er uitleg over de geschiedenis van de Chinese Muur. Na het bezoek stapte de koningin weer in haar wagen. Ze stopte nadien bij een winkeltje waar ze een hoed van stro kocht. Daarna ging het richting Peking. Het officiële luik van het staatsbezoek aan China (3-11 juni) begint morgen/maandag. De koning bezoekt dan, samen met Jacques Rogge, de site waar de Olympische Spelen in 2008 in Peking plaatsvinden. De koning heeft maandag ook een onderhoud met de Chinese president Hu Jintao.