Teen-pics domineren MTV Film Awards

Met onderbroekenlol op een highschool ('Mean Girls') en gewone lol op een highschool ('Napoleon Dynamite') als grote overwinnaars hebben de jaarlijkse MTV Film Awards voor zover nodig nogmaals onderstreept dat er nog zekerheden in het leven zijn. Beide rolprenten wonnen drie trofeeën, vergulde popcornbekers. Die worden door het -overwegend jong tot piepjonge- MTV-publiek toegekend.

Belga

Eenzelfde aantal onderscheidingen -drie, dus- won de jonge actrice Rachel McAdams: vrouwelijke doorbraak (als gemeenste van alle 'Mean Girls'), beste natte kusscène (in 'The Notebook') en beste team (samen met Lindsay Lohan in 'Mean Girls'). Lohan bleek tevens de beste actrice tout court, beter nog dan Oscarwinnares Hillary Swank.

Ook de hoofdrolspeler in 'Napoleon Dynamite', Jon Heder, won meer dan een onderscheiding: mannelijke doorbraakol en muzikale prestatie. 'Napoleon Dynamite' haalde het als beste film, ondanks concurrentie van 'Ray' en het pareltje 'Spider-Man 2'. Ook acteurs van middelbare leeftijd werden een MTV-trofeetje rijker. Zo werden Daryl Hannah en Uma Thurman bekroond voor hun oogverblindende (en -verliezende) vechtpartij in 'Kill Bill 2' en vond Leonardo DiCaprio voor zijn Howard Hughes-rol in 'Aviator' soelaas voor de verloren Oscarrace. En Tom Cruise kreeg, hoewel hij bijlange na Abraham nog niet heeft gezien, reeds een Lifetime Achievement Award, de allereerste uit de MTV-geschiedenis. Zelfs de derde leeftijd werd door het MTV-volkje niet vergeten: Dustin Hoffman bleek voor zijn rol als Bernie Focker in "Meet the Fockers' de beste komische acteur van 2004.

Een award voor de beste niet-Engelstalige film wordt nog steeds niet uitgereikt. De organisatoren gaan ervan uit dat dat soort intellectuele onzin niet aan de van vitaliteit bruisende MTV-jeugd is besteed.