Britse popgroep Coldplay vestigt nieuwe records

= De populariteit van de Britse rockband Coldplay bereikt nieuwe hoogtes. Aan de vooravond van de release van het langverwachte nieuwe album "X&Y" heeft de band van frontman Chris Martin al een recordaantal voorbestellingen via het internet geboekt, meldt de Britse openbare omroep BBC.

Belga

Het aantal voorbestellingen van Coldplay's plaat, die reeds sinds maart de hitlijst van de internetwinkel Amazon UK aanvoert, klopt het huidige record. Dat werd gevestigd door zangeres Dido met haar album "Life for rent" uit 2003. Dankzij de langspelers "Parachutes" en "A Rush of blood to the head" klom Coldplay de voorbije jaren moeiteloos naar de absolute top van de internationale rockscène, maar met "X&Y" lijkt de melodieuze popgroep van Martin en co pas echt intergalactisch succes te boeken.

Een dag na de release prijkte single "Speed of sound" op de eerste plaats in de download-hitlijsten van alle vijftien sites van de legale muziekaanbieder iTunes. "Speed of Sound" schoot ook meteen door naar de achtste plek in de Amerikaanse Billboard. Dat is de beste Engelse binnenkomer sinds The Beatles in 1968 "Hey Jude" op de Amerikanen loslieten.