Schrijf eens een hit, uw kleinkinderen zullen u dankbaar zijn

Veel schatrijke Britse popsterren zullen, als het aan de regering van premier Tony Blair ligt, nog welvarender worden en hun kinderen en kleinkinderen zullen daar langer van kunnen profiteren. Want volgens de Sunday Times zullen de auteursrechten op muzikale composities binnenkort langer van kracht blijven.

Belga

Tot dusver zijn de auteursrechten op popsongs vijftig jaar geldig, daarna zijn die liedjes openbaar bezit. De Britse regering werkt nu aan plannen om die termijn in duur te verdubbelen. Dat zou betekenen dat de auteursrechten op een superhit als 'Love me do' van de Beatles, dat in 1963 werd gecomponeerd, niet in 2013 zullen verstrijken, maar een halve eeuw later. Goed nieuws dus voor de nazaten van het duo Lennon-McCartney, die de kassa tot midden deze eeuw zullen horen rinkelen als dat nummer op een of andere radiozender wordt gespeeld.

De nieuwe staatssecretaris voor Creatieve Bedrijfstakken, James Purnell, hoopt dat dit ook goed nieuws zal zijn voor de platenindustrie, die sinds de opkomst van het internet moeilijke tijden doormaakt. Purnell rekent erop dat de platenfirma's, die van de nieuwe maatregel kunnen mee-profiteren, daardoor meer zullen gaan investeren in nieuw talent. Met de maatregel volgt Groot-Brittannië het Amerikaanse voorbeeld, want daar blijft het auteursrecht op composities momenteel al 90 jaar van kracht.