"Napoleon toch vergiftigd met arsenicum"

Napoleon Bonaparte is toch vergiftigd met arsenicum. Dat zegt Pascal Kintz, de voorzitter van de Internationale Bond van Forensisch Toxicologen. Kintz baseert zijn uitspraken op nieuw onderzoek van het haar van de Franse keizer, die op 5 mei 1821 overleed op het eiland Sint Helena in de Atlantische Oceaan.

AP Ned

Volgens de officiële lezing overleed Napoleon aan de gevolgen van maagkanker in zijn ballingsoord, waarheen hij was verbannen na zijn nederlaag bij Waterloo in 1815. Maar wetenschappers twijfelen daar al jaren aan. Eerder onderzoek wees al uit dat er sporen van arsenicum in het haar van Napoleon zaten, maar volgens sommige onderzoekers was die stof begin negentiende eeuw in veel middeltjes en zelfs in voedsel te vinden.

Kintz zegt echter dat het door hem in twee losse haren van Napoleon gevonden arsenicum anorganisch is. Daarmee staat volgens hem onomstotelijk vast dat de keizer ermee is vergiftigd. De Britten en de Fransen zouden met de vergiftiging hebben willen voorkomen dat Napoleon nog eens terug zou keren naar Frankrijk, zoals hij op triomfantelijke wijze had gedaan na zijn verbanning op het eiland Elba in de Middellandse Zee.

Kintz deed zijn onderzoek op verzoek van de Canadees Ben Weider, die zes boeken schreef over Napoleon en voorzitter is van het Napoleontisch Genootschap.

Nu in het nieuws