Amerikaanse stuiver brengt 3,4 miljoen euro op

Van een stuiver kun je niet leven. Maar wel als het een zogenoemde Amerikaanse Liberty Head uit 1913 is, want die munt bracht op een veiling in de Verenigde Staten donderdag 4,15 miljoen dollar (3,4 miljoen euro) op. Het is het op een na hoogste bedrag dat in de VS ooit voor een zeldzame munt is betaald.

Ooit was de Liberty Head slechts vijf dollarcent waard. Ze werden van 1882 tot 1912 geslagen, waarna ze werden vervangen door een stuiver met een andere afbeelding. Maar vermoedelijk een medewerker van de Munterij sloeg in het geheim nog vijf Liberty Heads met als jaartal 1913. Omdat die munten nooit officieel in de circulatie werden genomen, was het lange tijd illegaal om ze te hebben.

Nu zijn ze echter legaal en bovendien behoorlijk winstgevend. De voormalige eigenaar van het donderdag geveilde munt betaalde er 'slechts' drie miljoen dollar voor en verkocht hem dus voor ruim vier miljoen.

Het hoogste bedrag dat in de VS ooit is neergeteld voor een munt is 7,6 miljoen dollar (6,2 miljoen euro) voor een gouden munt van twintig dollar uit 1933.

Nu in het nieuws