Ook Waalse werklozen krijgen voortaan individuele werkaanbiedingen

Voortaan zullen ook alle Waalse werklozen individuele werkaanbiedingen krijgen. Dat hebben alle bevoegde ministers van Werk vrijdag afgesproken op een interministeriële conferentie (IMC). Over het thema ontstond twee maanden geleden politieke heisa in Vlaanderen.

Belga

Vlaanderen en Wallonië raakten begin april verwikkeld in een dispuut over de activering van werklozen, iets waarover ze eerder een samenwerkingsakkoord afsloten. Aangezien de Waalse dienst voor arbeidsbemiddeling FOREM geen individuele jobaanbiedingen meer verstuurt, bestaan er over de taalgrens officieel geen werkweigeraars.

Vrijdag kwam de IMC Werk voor de tweede keer samen om de plooien glad te strijken. De verschillende ministers van Werk kwamen overeen dat elk gewest vanaf 1 juli op dezelfde manier aan de RVA gegevens zal doorspelen over werkweigeraars. Voortaan zal de FOREM - net zoals de Vlaamse VDAB en de Brusselse BGDA dat doen - individuele werkaanbiedingen bezorgen aan werkzoekenden. "Dat gebeurt via gerichte mailing of naar aanleiding van een persoonlijk gesprek. De gegevens resulterend uit deze werkwijze worden overgemaakt aan de RVA", laat federaal minister van Werk Freya Van den Bossche vrijdag weten.

Het College van Leidende Ambtenaren gaat de verdere uitvoering van het samenwerkingsakkoord opvolgen en daar regelmatig verslag over uitbrengen. Het eerste rapport komt er begin 2006. "Op die manier wordt gegarandeerd dat de RVA de gegevens krijgt die nodig zijn om elke werkzoekende, aan welke kant van de taalgrens die ook woont, op een gelijkwaardige manier te behandelen", besluit de sp.a-minister.