Belangrijk lid Al-Qaida in Irak gearresteerd

De Iraakse politie heeft een naaste medewerker van de leider van een terreurcel in de stad Mosul gearresteerd, heeft de regering zondag bekendgemaakt.

AP Ned

Mutlaq Mahmoud Mutlaw Abdullah, alias Abu Raad, werd 28 mei opgepakt. Hij wordt gezien als een belangrijke assistent en financier van Mohammad Khalaf Shkarah al-Hamadani of Abu Talha, het vermoedelijke hoofd van de plaatselijke afdeling van de terreurorganisatie Al-Qaida in Irak. De commandant van het Iraakse leger in Mosul, generaal-majoor Khalil Ahmed al-Obeidi, bevestigde de aanhouding van Abu Raad, maar gaf geen bijzonderheden. Volgens het regeringscommuniqué had Abu Raad de leiding over het inzamelen van geld door middel van donaties en criminele activiteiten, zoals afpersing, ontvoering en diefstal.

Zaterdag maakte de Iraakse politie de gevangenneming bekend van een andere prominente opstandeling in Mosul, Mahdi Moussa al-Jabouri. Mullah Mahdi, zoals hij ook genoemd wordt, zou de leiding hebben gehad over de plaatselijke cel van het Ansar al-Sunnah Leger, dat met de groep Al-Qaida in Irak verbonden is.