Saddam wordt berecht voor 12 feiten

Saddam Hoessein kunnen wel vijfhonderd strafbare feiten ten laste worden gelegd, maar hij zal voor slechts twaalf goed gedocumenteerde feiten worden berecht. Dat heeft de woordvoerder van de Iraakse premier Ibrahim al-Jafaari zondag gezegd.

AP Ned

Volgens de woordvoerder, Laith Kuba, beschouwen de rechters-commissarissen die het proces tegen Saddam voorbereiden het als tijdverspilling om hem voor alle misdaden die hij heeft begaan te berechten. De rechters zijn ervan overtuigd dat Saddam voor de feiten waarvoor hij wel wordt berecht veroordeeld zal worden, aldus Kuba op een persconferentie. Hij zei ook dat Saddam in elk geval wordt berecht voor misdaden die hij heeft begaan in Iraaks-Koerdistan, met name de gifgasaanval die in 1988 werd uitgevoerd in Halabaja. Vorige week zei de Iraakse president Jalal Talabani al dat de rechtszaak tegen Saddam binnen twee maanden zal beginnen.

Een van Saddams advocaten, Issam Ghazawi, zei dat Kuba zijn boekje te buiten was gegaan door uitlatingen te doen over de aanklacht tegen Saddam. Hij zei dat het aan justitie is om de tenlastelegging bekend te maken. Op internet verscheen zondag een verklaring, waarin Al-Qaida in Irak de verantwoordelijkheid opeiste voor een autobomaanslag die een dag eerder op de weg tussen Mosul en Tal Afar aan twee politiemannen het leven kostte. Vier agenten raakten gewond. In Bagdad werd zondag een politieauto vanuit een passerende auto onder vuur genomen. Een politieagente werd daarbij gedood en een agent raakte gewond.

De Australische moslimgeestelijke moefti sjeik Taj El Din al-Hilaly zei zondag dat zijn in Irak ontvoerde landgenoot Douglas Wood nog leeft. Al-Hilaly zei de eind april ontvoerde Wood, die hij probeert vrij te krijgen, te hebben ontmoet en hij noemde diens ontvoerders "eerlijke mensen die ergens voor staan". De ontvoering van Wood is opgeëist door de Shura Raad van de Mujahedeen van Irak, die het vertrek van de Australische troepen uit Irak eist.