Tories vragen onderzoek naar Cherie Blair

De Britse Conservatieven hebben officieel een onderzoek gevraagd tegen Cherie Blair. Ze beschuldigen haar ervan munt te slaan uit haar statuut van echtgenote van de premier. Dat schrijft The Times zaterdag.

Belga

De Tories hebben de commissie die zich bezig houdt met gedragsregels voor politieke personaliteiten, gevraagd zich over het dossier van mevrouw Blair te buigen. De oppositie heeft het gemunt op de lezing die Cherie Blair maandag in Washington houdt als 'first lady van Downing Street', terwijl de Britse premier in Washington een onderhoud heeft met de Amerikaanse president George W. Bush. De 2.500 kaartjes voor haar lezing gaan de deur uit voor 60 à 95 dolar (tussen 48 en 75 euro).

In Downing Street luidt het dat de afspraak van Cherie Blair in Washington al lang vastlag, dat het om een privé-afspraak gaat en dat ze afzonderlijk van de premier reist. Het feit dat Blair en zijn vrouw tegelijkertijd in Washington zijn, is toeval, aldus nog Downing Street. Nog volgens de Times verblijft de vrouw van de premier in een officiële Britse residentie tijdens haar bezoek aan Washington en gebeurt dit dus op kosten van de Britse belastingbetaler. Downing Street weigerde hierop commentaar te geven.