Rode Duivels - Emile Mpenza is zaterdag kapitein

Emile Mpenza is zaterdag aanvoerder van de Rode Duivels wanneer die het in het Maracanastadion in Belgrado opnemen tegen Servië-Montenegro in een cruciale WK-kwalificatie-interland van groep 7 (Europese zone).

Belga

"Aimé Anthuenis heeft het me gevraagd. Omdat ik mijn verantwoordelijk niet wilde ontlopen, heb ik het aanvaard. Ik ben een belangrijke speler in deze ploeg, net als de anderen. Ik zal hen dan ook vragen om zaterdag net als mij te doen. Dit houdt in dat ze hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. Anders komen we er niet..", aldus de 26-jarige Emile Mpenza, die 45 selecties achter zijn naam heeft. Dat is er één meer dan zijn twee jaar oudere broer Mbo en drie meer dan de 35-jarige ouderdomsdeken Yves Vanderhaeghe.

"De keuze voor Emile was logisch omdat hij het meeste 'caps' telt. Maar ik wil elf kapiteins zien op het veld. Indien we de match willen winnen, zal iedereen één van de beste prestaties uit zijn carrière moeten neerzetten en zeker zijn taak niet verwaarlozen", vult bondscoach Aimé Anthuenis aan.

"Emile is niet echt een leider", merkt Thomas Buffel (24 jaar, 21 selecties) op. "Maar hij kan de groep boven zich uit laten groeien door een uitzonderlijke prestatie. Door die band zal hij nog meer gemotiveerd zijn. Hoe dan ook lijkt de wedstrijd winnen me belangrijker dan de naam of leeftijd van de aanvoerder." Daniel Van Buyten (27 jaar, 26 selecties), kapitein van Mpenza bij Hamburg, bevindt ze in een 'vreemde' situatie waarvan hij niettemin de humor inziet: "Zoveel te beter voor Emile. Ik ben blij voor hem. Hij heeft me al wat raad gevraagd, is wat bezorgd. Maar ik ben er zeker van dat hij in Servië een ongelofelijke wedstrijd gaat spelen."