Politie Aalst controleert alcoholgebruik met nieuw blaastoestel

De lokale politie van Aalst heeft nieuwe apparaatjes om het alcoholgebruik in het verkeer te controleren. Bijzonder aan het nieuwe toestel is dat het ter plekke de adem kan analyseren.

Belga

Wie vroeger een positieve ademtest aflegde, moest naar het politiebureau om daar een uitgebreide ademtest te ondergaan. In de nacht van zaterdag op zondag werd het toestel voor het eerst ingezet tijdens een controle. Het nieuwe toestel is aangekocht door zes politiezones, waaronder Aalst en Mechelen. Dat gebeurde met geld uit het Verkeersveiligheidsfonds.

Aalst heeft er vier gekocht en dat heeft een flinke duit gekost. "Het zijn dure toestellen," zegt Ann Savoye van de lokale politie, "maar ze zijn de investering waard omdat ze een stuk efficiënter zijn. Wie vroeger bij een alcoholcontrole een A van alarm of een P van positief als resultaat kreeg, moest mee naar het politiebureau om daar een uitgebreidere ademanalyse te ondergaan. Met dit toestel kan die analyse al op het terrein gebeuren. Dat spaart een hele hoop tijd uit."

De politie van Aalst had zaterdagavond een primeur toen zij het toestel als eerste bij een alcoholcontrole inzette. Tussen 21.30u en 05.00u werden 982 voertuigen gecontroleerd. "Van 66 bestuurders werd een ademtest afgenomen", zegt Ann Savoye. "Zestig daarvan kregen een S als resultaat, safe, bij vijf verscheen er een P van positief en van een persoon werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen."

Bovendien bleken 113 chauffeurs te snel te rijden en hadden 4 mensen geen verzekering. Bij de controleactie zette de Aalsterse politie 8 extra mensen in.