Prostituees krijgen dokter om de hoek

In het Antwerpse Schipperskwartier is vrijdag het Gezondheidshuis Antwerpse Prostitutie, kortweg Ghapro, geopend. In het gloednieuwe gebouw aan de Verversrui kunnen prostituees gratis en desnoods anoniem terecht voor geneeskundig onderzoek. Ghapro beschikt ook over een mobiele ploeg die bij de meisjes (of jongens) ter plaatse gaat.

dswartenbroekx

Het Ghapro is gegroeid uit een proefproject van de Universiteit Antwerpen. "Sinds het einde van vorige eeuw houden we ons bezig met de gezondheid van de prostituees", zegt coördinator Anne Vercauteren. "Tot op heden werden 1.700 mannen en vrouwen getest op beroepsziektes. Het aantal consultaties ligt tegen de 3.000." De opening van vrijdag was symbolisch, want het gezondheidscentrum is eigenlijk al drie maanden open. "En een succes", zegt Micheline die als straathoekwerkster actief is in het Schipperskwartier. "De meisjes uit de buurt zijn enthousiast dat er een plek is waar ze terechtkunnen met hun vragen en waar ze zich ook kunnen laten onderzoeken."

Toch is het Ghapro er niet alleen voor de prostituees uit het Schipperskwartier. "Ook vrouwen die in bars of woningen werken en de mannelijke prostitituees van het Stadspark behoren tot de doelgroep. Eigenlijk behoort de hele provincie Antwerpen tot ons werkterrein", zegt Anne Vercauteren. In één beweging werd ook nog even stilgestaan bij de metamorfose die het Schipperskwartier de jongste jaren heeft ondergaan. "De inkrimping van de prostitutie tot de huidige gedoogzone is in grote mate de verdienste van mijn voorgangster Leona Detiège", zegt de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (sp.a). "Dankzij de gedoogzone blijft de prostitutie behouden in het Schipperskwartier, maar krijgt de wijk ook de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen tot woongebied", aldus Janssens. Schepen van Sociale Zaken Tuur Van Wallendael (sp.a) lichtte nog een en ander toe over het zogeheten uitstapprogramma voor prostituees. "De stad is een programma aan het uitwerken voor mannen en vrouwen die uit het beroep willen stappen. We zullen hen helpen met het zoeken naar een baan in het gewone leven en de sociale en administratieve zaken die daarbij komen kijken."