Boksen: middengewicht Diallo vecht vrijdag kamp van zijn leven

De carrière van Bea Diallo (33 jaar, 25 zeges, 17 nederlagen, 4 draws) loopt stilaan op zijn einde. De Belg haalde er het maximum uit, hoewel hij nooit een stevige zak dollars op zak kon steken, omdat hij de Amerikaanse kampioenen nooit bekampte. Hij stak de andere Belgische boksers wel qua bekendheid voorbij, het wat hem een zitje opleverde in het Brussels parlement.

Belga

Vrijdag wil de Brusselse bokser in het Zuidpaleis kost wat kost een zege in zijn revanchekamp tegen Raymond Joval (36 jaar), een Nederlander van Surinaamse afkomst. Joval verdedigde op 27 september 2003 met succes zijn IBO-titel in het middengewicht (International Boxing Organisation) in de Spiroudôme van Charleroi. Diallo verloor toen op punten (118-112, 116-112, 115-113).

Vrijdagavond staat opnieuw de (vacante) IBO-titel op het spel. Makkelijk wordt het echter niet voor Diallo. Joval won 15 van zijn 33 winstkampen voor de limiet en verloor slechts 4 keer. De Belg had misschien een mindere tegenstander kunnen bekampen met de titel als inzet, maar Diallo wilde niemand anders. De kamp van toen liet bij de Brusselaar een bittere smaak na. Hij meent dat hij toen niet eerlijk verloor. Hij zag een of andere (onbewezen) onregelmatigheid, onder meer wat de handschoenen betreft, maar vooral betreurde hij het dat hij de evolutie van de kamp slecht inschatte (of slecht werd ingelicht). Diallo dacht -ten onrechte- dat hij op punten leidde. Zo deed hij het rustig aan in de laatste ronden, in plaats van de forcing te voeren om zijn achterstand goed te maken.

De inzet van de kamp is enorm. Zaterdagochtend zal men (misschien) van hem zeggen dat hij de killer is van Joval. Indien niet, zal hij snel vergeten zijn. Maar is een overwinning mogelijk? Zijn tegenstander moet er eens mee lachen. Die laat verstaan dat hij de vorige keer "nog vriendelijk" was, maar als Diallo "er opnieuw om vraagt", hij snel bediend zal worden.

Toch hoeft Diallo zich geen schrik te laten aanjagen. Hij zal in een uitstekende fysieke conditie in de ring verschijnen, wat in het verleden niet altijd het geval geweest is. En bovendien heeft hij het grote voordeel gehad om deze revanche voor te bereiden in de mytische Glensom Gym van Brooklyn (New York) onder de hoede van Hector Rocca, een Panamees van 67 jaar, die in 2003 nog in de tegenovergestelde hoek zat in de Spiroudôme. Hector Rocca zakt persoonlijk af naar België om Diallo's Belgische trainers Maurice Naveau en William Delval bij te staan. Maar of dat zal volstaan om geschiedenis te schrijven.