Uitstap uit kernenergie: sp.a boos over studie Marc Verwilghen

Print
De sp.a is niet te spreken over de beslissing van minister van Energie Marc Verwilghen (VLD) om bij het Planbureau een studie te bestellen over de energiebehoeften in ons land. Op basis van de conclusies wil hij onderzoeken of de uitstap uit de kernenergie realistisch is of niet, meldt De Tijd vrijdag.
"Verwilghen moet zoeken naar alternatieve energiebronnen en niet de uitstap uit de kernenergie in vraag stellen", stelt dienstdoend sp.a-voorzitter Caroline Gennez in een reactie.

Volgens De Tijd heeft Verwilghen het Planbureau de opdracht gegeven de energiebehoeften van ons land onder de loep te nemen. Op basis van de besluiten van die studie - die in 2006 klaar moet zijn - wil de liberaal bekijken of de uitstap uit de kernenergie tegen 2015 wel realistisch is. Die uitstap is een beslissing van de vorige paarsgroene regering.
Interim sp.a-voorzitster Caroline Gennez en coalitiepartner van de VLD reageert boos op de plannen van Verwilghen. "Dit is helemaal geen goed idee. Dit is niet afgesproken. In het regeerakkoord werd de uitstap uit de kernenergie bevestigd. De minister moet studies laten uitvoeren over nieuwe technologieën, alternatieve energiebronnen en manieren zoeken om energie te besparen, niet het tegenovergestelde", dixit Gennez vrijdag.
De Vlaamse socialisten zijn van plan om hierover binnen de regering een duchtig woordje te wisselen. De uitstap in vraag stellen, kan voor de sp.a in elk geval niet. De partij gaat ervan uit dat Verwilghen zijn beslissing bijstuurt. "De minister kan het Planbureau morgen zeggen om de studie een andere richting te geven. Ik zou graag hebben dat de VLD op federaal niveau en de CD&V in Vlaanderen mee zoeken naar maatregelen om energie te besparen en mee op zoek gaan naar alternatieven".
Zowel federaal minister Verwilghen als Vlaams minister van Energie Kris Peeters (CD&V) toonden zich in het verleden al verschillende keren koele minnaars van de uitstap uit de kernenergie. De sp.a wil daar echter niet van afstappen en verwijst daarvoor naar het regeerakkoord.
Nu in het nieuws