Juncker bevestigt dat hij aftreedt in geval van "nee"

Print
De Luxemburgse premier en huidig voorzitter van de Europese Unie Jean-Claude Juncker heeft vrijdag opnieuw bevestigd dat hij zal aftreden indien het referendum over de Europese grondwet in zijn Groothertogdom, voorzien op 10 juli, een "nee" oplevert.
"Het is een zaak van elimentaire fatsoenlijkheid ten opzichte van de Luxemburgse kiezers", zei Juncker op een persconferentie. Luxemburg is het eerstvolgende land van de EU dat een referendum over de EU-grondwet houdt na de overwinning van het nee-kamp in Frankrijk en Nederland.

De bevolking van het Groothertogdom is traditioneel voorstander van de Europese contstructie. Maar het nee-kamp tegen de grondwet, dat enkele maanden geleden nog bijzonder klein was, is recent heel wat gegroeid. Een peiling van vorige maand geeft aan dat reeds 41 procent zinnens is tegen de grondwet te stemmen, tegenover slechts 24 procent in oktober 2004.
Juncker, die reeds 10 jaar aan de macht is, had in december vorig jaar reeds bevestigd dat hij zijn functie ter beschikking zou stellen indien zijn landgenoten het verdrag zouden afwijzen.

.

Nu in het nieuws