Vliegtaks is onuitvoerbaar volgens Europese Commissie

De Europese Commissie is uit praktische overwegingen tegen het idee van een vrijwillige heffing op vliegtuigtickets om miljarden bijeen te brengen voor hulp aan arme landen. De commissie wil volgende week wel met de ministers van financiën van gedachten wisselen over alternatieve manieren om de ontwikkelingshulp te verhogen.

AP Ned

EU-woordvoerster Françoise Le Bail zei dat het "erg ingewikkeld" zou worden om de heffing te innen die luchtreizigers vrijwillig zouden moeten betalen. Ook luchtvaartmaatschappijen vinden het idee onpraktisch.

Ontwikkelingshulp is een van de speerpunten van Groot-Brittannië, dat in juli voor een half jaar voorzitter wordt van de Europese ministerraad. De Britten hebben voorgesteld een groot internationaal fonds te vormen voor de bestrijding van aids, honger en armoede in Afrika, maar op de Britse plannen is tot nog toe niet bijster enthousiast gereageerd. De 25 EU-landen kwamen vorige week wel overeen de ontwikkelingshulp vanaf 2010 op te voeren met twintig miljard euro per jaar.