Bot heropent debat over bevoegdheidsverdeling EU

In een reactie op de verpletterende afwijzing van de Europese grondwet heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Bot donderdag in het parlement verklaard dat de bevoegdheden van Europa "beperkt moeten worden tot de problemen die de lidstaten zelf niet kunnen oplossen".

Belga

Bot stelde dat "Nederland in Europa meer duidelijke standpunten moet innemen". "We gaan ons inzetten", zo verklaarde hij bij wijze van voorbeeld, "om het aantal regels te verminderen". De diplomaat, die een deel van zijn carrière in Brussel doorbracht, staat te boek als een overtuigd Europeaan.

In de onderhandelingen over de Europese grondwet is vaak gepraat over een strikte bevoegdheidsverdeling tussen de Unie en de lidstaten. Ook die discussie, destijds gelanceerd in Duitsland, vloeide voort uit bekommernissen over overdreven regelgeving vanuit Brussel. De grondwet wil echter nog enkele extra bevoegdheden, zoals energie en diensten van algemeen economisch belang, geheel of deels naar Europa overhevelen.

Vele Nederlanders hebben de grondwet verworpen uit angst voor de "superstaat" die de soevereiniteit van Nederland doet verwateren. Ze maken zich ook boos over de grote bijdrage tot het Europese budget.

In Nederlandse diplomatieke kringen is donderdag vernomen dat het Nederlandse standpunt met betrekking tot de meerjarenbegroting van de Unie nog harder is geworden. Een akkoord over het geladen dossier op de Europese top van juni lijkt in ieder geval weer een stapje verder weg.