Resultaat referenda luidt in EU crisis in

Het twee keer "nee" luidt een crisis in in de schoot van de EU en stelt Europa voor zware problemen. Dat heeft premier Guy Verhofstadt donderdag in de Kamer verklaard na de referenda in Frankrijk en Nederland over de Europese grondwet.

Belga

Volgens de eerste minister moet Europa de weg van de integratie verder inslaan en een politieke Unie worden. "We staan met Europa nu op een kruispunt", luidde het.

De premier zei sterk teleurgesteld te zijn in het resultaat van de twee referenda. Toch moet de ratificatieprocedure voortgezet worden. "Alle landen moeten de kans krijgen om zich uit te spreken", stelde de eerste minister in antwoord op vragen van Guido Tastenhoye (Vlaams Belang) en Patrick Cocriamont (FN).

De signalen die de Fransen en Nederlanders uitstuurden, zijn niet altijd makkelijk te interpreteren, meent Verhofstadt. "Naast de nationale elementen die hebben meegespeeld, zijn er minstens vier redenen om tegen te stemmen".

Volgens de premier staat Europa nu op een kruispunt. "Ofwel gaat Europa opnieuw verschrompelen tot een pure vrijhandelszone. Sommigen willen dat. Ofwel wordt Europa zoals wij dat zien, een politiek Europa dat een rol kan spelen op wereldvlak, met een buitenlands en defensiebeleid en een sociaal-economisch beleid dat een antwoord biedt op de bestaande uitdagingen". Verhofstadt vatte het samen met de woorden van Victor Hugo. "Kunnen we ooit naast de Verenigde Staten van Amerika een Verenigde Staten van Europa creëren? Dat is de uitdaging".

Verhofstadt wil in elk geval vermijden dat de crisis wordt aangegrepen om het Europese integratieproces een halt toe te roepen. "Een klein land als België heeft er binnen de EU alle belang bij dat de integratie doorgaat en een succes wordt. Anders beslissen enkel drie of vier grote lidstaten wat er met Europa gebeurt. Dat moet meer gezegd worden tegenover de publieke opinie".

Op de Europese Raad van 16 en 17 juni komt het dossier zeker op tafel te liggen. Daar zal volgens de premier een eerste aanzet gegeven worden over de toekomstige rol van Europa. "Europa moet verder integreren en een politieke Unie worden. Er zijn er die dat al weten - zoals wij - en er zijn er die dat nog moeten beseffen".