Oorlog is positief op psychologisch vlak voor soldaten

In een oorlogssituatie verkeren zou gunstig zijn voor de mentale gezondheid van soldaten. Dat blijkt uit een studie van Britse onderzoekers, die woensdag verschijnt in het Journal of Psychiatry.

Belga

BR>

"De resultaten van ons onderzoek doen de vraag rijzen of opereren in een oorlogsgebied sowieso negatief is voor de psychologische gezondheid van soldaten", zegt professor Jamie Hacker Hugues van het King's College in Londen.

Uit de gesprekken tussen de onderzoekers van de prestigieuze universiteit en 421 soldaten van de 16de Luchtafweerbrigade, gelegerd in Colchester in Essex, voor en na hun opdracht in Irak, bleek dat de mentale gezondheid van die militairen niet was verslechterd door hun deelname aan het conflict.

De onderzoekers stelden zelfs een "zeer aanzienlijke verbetering van hun psychologische gezondheid" vast.

"Deze studie bewijst dat troepen die zorgvuldig gekozen zijn, positief ingesteld zijn en voor welomlijnde opdrachten worden ingezet, psychologisch niet noodzakelijk lijden onder de gevechten op het terrein. In tegenstelling tot wat we vroeger dachten", legt professor Hacker Hugues uit.