Franse schilder en beeldhouwer Raymond Moretti overleden

Print
De Franse schilder en beeldhouwer Raymond Moretti is donderdagnacht op 74-jarige leeftijd overleden aan een longembolie in een ziekenhuis in Parijs. Dat heeft een naaste van de kunstenaar vrijdag meegedeeld. Het oeuvre van Moretti is veelal geïnspireerd op bijbelse thema's.
Raymond Moretti werd geboren in Nice (Zuid-Frankrijk) in 1931. Zijn ouders kwamen uit Italië maar ontvluchtten hun geboorteland voor het fascisme. De kunstenaar in Moretti kwam al vroeg bovendrijven. Daarvan getuigt zijn werk "Moïse brisant les Tables de la Loi" (Moses slaat de Tien Geboden stuk) uit 1947, dat hij realiseerde op 16-jarige leeftijd. Het werk is vandaag te bewonderen in het Universiteitsmuseum van Jeruzalem. Samen met schrijver/schilder/filmmaker Jean Cocteau realiseerde hij heel wat tekeningen en waterverfschilderijen en raakte zo bevriend met Pablo Picasso.

Zijn werken, gelinkt aan het humanisme maar ook met enige spiritualiteit, verwijzen nu eens naar de holocaust ("Cris du Monde", reeks van twaalf olieschilderijen van 12 vierkante meter, momenteel in het musem van Tel Aviv), dan weer naar een tekst van groot-rabbijn Israël Shlomo Goren. In 1979 schildert hij in het Forum des Halles in Parijs een enorm fresco van 200 vierkante meter gewijd aan de geschiedenis van de mensheid.

In 1985 stelt Moretti de affiche samen van de Amerikaans kunsthappening "Art Expo" in New York en in Parijs en Jeruzalem wordt "La Yona", een bijbelse zuil met Hebreeuwse tekens, geplaatst aan de ingang van de grote synagoge van de Overwinning in Parijs en de grote synagoge Hechai-Shlomo in Jeruzalem..

.

Nu in het nieuws