Schilderij van Georges de La Tour ontdekt in Madrid

Een schilderij dat onlangs werd toevertrouwd aan het Spaanse Pradomuseum voor een expertise, is "zonder enige twijfel" geïdentificeerd als een werk van de Franse schilder Georges de La Tour (1593-1652). Dat heeft het schilderijenkabinet van Madrid vrijdag bekendgemaakt.

Belga

Het werk "Saint Jérôme lisant une lettre" (De Heilige Hieronymus leest een brief) zou zich al sinds de jaren twintig in het Trinidadpaleis, de huidige zetel van het Cervantesinstituut, bevinden en werd door het Nationaal patrimonium geïdentificeerd als een "portret van een kardinaal".

Cesar Antonio Molina, de nieuwe directeur van het Cervantesinstituut, besliste eind 2004 om het werk aan het Pradomuseum te geven voor een grondig onderzoek. Op 9 maart 2005 werd het schilderij alweer aan het instituut teruggegeven.

De directeur van Prado, Miguel Zugaza, benadrukte "de snelheid van de identificatie" van het schilderij van La Tour, dat slechts het tweede werk is dat in het bezit is van Spanje. Hij kende de verdienste ook helemaal toe aan José Milicua, professor kunstgeschiedenis en medewerker van het Pradomuseum, die de "fantastische ontdekking" deed.

Georges de La Tour, die tijdens zijn leven zeer beroemd was, verdween na zijn dood in de vergetelheid. Er verscheen geen enkele biografie, er werden geen werken geïdentificeerd en de schilderijen die wel gekend zijn, kunnen niet precies in de tijd worden gesitueerd.