Journalisten Franse weekblad L'Express staken

De journalisten van het Franse weekblad

L'Express

zijn donderdag in staking gegaan om te protesteren tegen de benoeming van een goede kennis van de industrieel Serge Dassault - die tevens eigenaar is van het weekblad - aan het hoofd van een raad die moet toezien op de redactionele onafhankelijkheid.

Belga

Dinsdagochtend kondigde Rudi Roussillon, een naaste kennis van de industrieel, aan dat hij het voorzitterschap van de raad op zich nam, terwijl de statuten duidelijk stellen dat die functie bekleed moet worden door een onafhankelijk persoon.

De journalisten van l'Express (met een oplage van 550.000 exemplaren) hebben enkele uren gestaakt, in afwachting van een algemene vergadering die voorzien was tegen het eind van de namiddag.

Serge Dassault is senator, lid van de meerderheidspartij UMP en controleert de groep L'Express-Expansion. De man staat ook aan het hoofd van Socpresse, dat het dagblad Le Figaro als pronkstuk heeft. Dassault, die beschouwd wordt als een naaste kennis van president Jacques Chirac, leidt ook de luchtvaart- en defensiegroep Dassault Aviation.

De staking bij l'Express wordt gehouden op het moment dat de groep Dassault onderhandelt met de Belgische mediagroep Roularta over de verkoop van l'Express-l'Expansion.

De groep Express-Expansion zou zowat 200 tot 250 miljoen euro waard zijn.