Lichtschepen en vuurtorens centraal in expositie Antwerpen

'Een baken in de duisternis. De geschiedenis van lichtschepen en vuurtorens in België'. Onder die naam start op 6 juni in Antwerpen een nieuwe expositie in het Nationaal Scheepvaartmuseum, het Maritiem Park en het Bonapartedok.

Belga

"Het is meer dan gewoon een tentoonstelling. Het is een eerste stap binnen de realisatie van het inhoudelijke totaalconcept voor het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen", zo deelde de organisator donderdag mee.

In het kader van de tentoonstelling kunnen geïnteresseerden in het Bonapartedok een kijkje gaan nemen naar het lichtschip West-Hinder III, het allerlaatste actieve bemande lichtschip van gans West-Europa. De West-Hinder III werd op 12 mei 1995 door de Vlaamse Gemeenschap geschonken aan de stad Antwerpen voor de verzameling van het Nationaal Scheepvaartmuseum. Sindsdien ligt het schip in het Bonapartedok, het toekomstige museumdok van het Museum aan de Stroom. Het is de enige West-Hinder van de drie die nog volledig in originele staat verkeert.

De expositie is een organisatie van het Museum aan de Stroom en het Nationaal Scheepvaartmuseum en maakt deel uit van het project 'North Sea Lights', dat op haar beurt een gezamenlijk initiatief is van The North Sea Maritime Museums Network, onderdeel van The Association of North Sea Cities. De maritieme musea van Aberdeen, Amsterdam, Antwerpen, Bremerhaven, Duinkerken, Esbjerg, Hull, Rotterdam en Stavanger en het Museum of Scottish Lighthouses in Fraserburgh leverden een bijdrage aan dit project. De tentoonstelling reist in de periode 2003-2006 langs de acht Noordzeelanden. Na Antwerpen is het de beurt aan Bremerhaven.

'Een baken in de duisternis. De geschiedenis van lichtschepen en vuurtorens in België' loopt van 6 juni tot en met 30 oktober in het Martiem Park, het Nationaal Scheepvaartmuseum en het Bonapartedok in Antwerpen.