Prijs oud ijzer zakt in elkaar

De schrootprijzen zijn de voorbije weken ingezakt. De reden is de dalende vraag naar staal, de aanwezige stocks en het hoge aanbod. Dat valt te horen bij Coberec, de Belgische recuperatieconfederatie.

Belga

Op 1 juni bedroeg de prijs voor de schrootsoort 'witgoed' 10 à 15 euro per ton. Op 25 mei was dat nog 35 à 40 ton en op 20 april 60 euro per ton. De daling geldt ook voor andere schrootsoorten, maar is niet zo uitgesproken. Voor de schrootsoort 'draailingen' bijvoorbeeld ging de prijs van 90 euro in april naar 65 à 70 euro in mei tot 40 à 45 euro op 1 juni.

Reden van de fors dalende prijzen is het vraag- en aanbodprincipe. Er is minder vraag naar staal en bijgevolg minder vraag naar schroot. Bovendien zijn er nog heel wat stocks en is het schrootaanbod hoog, luidt het bij Coberec.

Overigens is de daling relatief: de huidige prijzen zijn normaal in vergelijking met de voorbije 10 jaar. Enkel vorig jaar was er een enorme hausse in de metaalprijzen, onder meer als gevolg van de grote vraag uit China.