Nieuwe Franse regering knaagt aan euro-stabiliteitspact

Print
Om het vertrouwen van de bevolking te herwinnen zal de nieuwe Franse regering het Europese stabiliteitspact minder serieus gaan nemen, heeft minister van defensie Michèle Alliot-Marie vrijdag laten doorschemeren.
Daags na het aantreden van de nieuwe regering zei Alliot-Marie, een van de aangebleven ministers, in een vraaggesprek voor de radio dat het algemeen belang waarschijnlijk niet gediend is met al te grote rigiditeit op budgettair terrein. Gevraagd of dat betekent dat de regering het minder nauw zal gaan nemen met het stabiliteitspact zei zij dat de regering uiterst pragmatisch te werk moet gaan. Er moet "convergentie" zijn tussen de EU-landen, zei zij, maar "als je te rigide en te uniform wilt zijn ga je soms tegen ieders belang in".

Het stabiliteitspact eist dat alle lidstaten hun begrotingstekort onder de 3 procent van het bruto binnenlands product houden. Frankrijk en Duitsland hebben in maart al bedongen dat daar tijdelijk van mag worden afgeweken als dat nodig is om een economische inzinking te boven te komen.

.

Nu in het nieuws