VS en Frankrijk helpen bij onderzoek moord Libanese journalist

Print
De Verenigde Staten en Frankrijk helpen de Libanese gerechtelijke autoriteiten bij het onderzoek naar de moord op de Libanese journalist Samir Kassir, een fel criticus van de Syrische invloed in zijn land. De VS hebben de Verenigde Naties gevraagd hun onderzoek naar de moord op ex-premier Rafik Hariri in februari uit te breiden tot de moord op Kassir, zei Witte-Huiswoordvoerder Scott McClellan vrijdag. Ook de Franse president Jacques Chirac heeft de moord op Kassir met VN-secretaris-generaal Kofi Annan besproken.
Kassir was columnist van de krant An-Nahar. Hij kwam donderdag om het leven toen een bom ontplofte onder zijn auto. Agenten van de Amerikaanse FBI helpen Libanese rechercheurs bij hun onderzoek, deelden medewerkers van het Libanese ministerie van justitie mee. Het Franse ministerie van binnenlandse zaken stuurde vrijdag vijf experts om de Libanese onderzoekers te assisteren. Kassir had naast de Libanese ook de Franse nationaliteit.

Leiders van de anti-Syrische oppositie riepen hun aanhang op maandag vreedzaam bijeen te komen nabij het paleis van president Emile Lahoud, "om het hoofd van het Libanees-Syrische veiligheidsregime verantwoordelijk te stellen voor de moordenreeks". De oppositie dringt al maanden aan op het vertrek van de pro-Syrische Lahoud.

Ongeveer tweehonderd journalisten en politici kwamen eerder vrijdag op het centrale Martelarenplein in Beiroet bijeen voor een stil eerbewijs aan Kassir. De bijeenkomst werd na een uur afgesloten met het zingen van het Libanese volkslied. Een oproep van de oppositie voor een algemene staking werd maar ten dele opgevolgd.

Veel scholen sloten hun deuren of schortten de lessen op, maar voor de meeste mensen kwam de oproep te laat. In de christelijke wijk Ashrafieh waar Kassir woonde waren maar een paar winkels gesloten.

.

Nu in het nieuws