Braziliaanse politie ontmantelt netwerk van illegale houtkap

De Braziliaanse politie heeft een uitgebreid corruptienetwerk ontmanteld dat al veertien jaar lang de illegale ontbossing in de Braziliaanse Amazonië-staat Mato Grosso mogelijk maakte. Er zijn 129 personen aangehouden, zo is officieel bekendgemaakt.

Belga

De ministers van Justitie en van Milieu, Marcio Thomaz Bastos en Marina da Silva, preciseerden donderdag op een gezamenlijke persconferentie dat het netwerk valse houtkapvergunningen verkocht tegen 2.000 real (700 euro), waarmee kon gerooid worden in openbaar bosgebied, inbegrepen nationale parken en indianenreservaten.

Van de 129 arrestanten, het merendeel uit de staat Mato Grosso, zijn er 47 die als ambtenaar werken bij het Braziliaanse milieu-instituut Ibama. Ook een Ibama-directeur in Brasilia en de Ibama-baas in Mato Grosso, Hugo Jose Scheuer Werle, zijn aangehouden. Scheuer Werle wordt ervan beschuldigd geld te hebben aangenomen van houtkappers in ruil voor valse 'legale' documenten. Op twee jaar tijd zou hij op die manier 350.000 euro op zak gestoken hebben.

Bij de politieoperatie 'Curupira', die twintig maanden geleden werd opgezet, waren 480 federale agenten en 31 inspecteurs van Ibama betrokken. De politieoperatie begon in Mato Grosso, waar onder impuls van gouverneur Blairo Maggi -een van de grootste sojaproducenten ter wereld- enorme bosgebieden tot landbouwgebied werden herschapen, maar werd ook uitgebreid naar de buurstaten Rondonia en Parà, het Federaal district Brasila en de staat Santa Catarina.

Nu in het nieuws