Baas Europees Defensie-agentschap bekritiseert Washington

De baas van het nieuwe Europese Defensie-agentschap (AED), de Brit Nick Witney, heeft vrijdag de VS ervan beschuldigd te profiteren van de Europese technologische transfers, maar er niets voor terug te geven.

Belga

De transfers "van Europese technologie naar de VS vinden plaats, maar we krijgen geen Amerikaanse technologie in ruil", zo betreurde Witney voor een groep van Europese verantwoordelijken en experten in Brussel.

Volgens hem is de toegang tot de Amerikaanse markt zeer beperkt, terwijl de Amerikaanse bedrijven de Europese markt gemakkelijk penetreren. Witney pleit daarnaast voor meer eenheid in de Europese markt, vooral op de markt van landwapens, die te zeer gefragmenteerd is.

Witney is directeur van het AED, dat sinds begin dit jaar operationeel is en de lidstaten van de Europese Unie (met uitzondering van Denemarken) verenigt. Het doel van het agentschap is de Europese defensie te versterken en een betere coördinatie tussen de lidstaten te verzerkeren. AED, met hoofdzetel in Brussel, beschikt over een budget van 20 miljoen euro.

Nu in het nieuws