Turkse president blokkeert parlementaire wijzigingen strafwetboek

De Turkse president Ahmet Necdet Sezer heeft vrijdag zijn veto uitgesproken over de parlementaire voorstellen voor veranderingen aan het nieuwe strafwetboek. In april had het nieuwe Turkse wetboek van kracht moeten worden, maar premier Recep Tayyip Erdogan wilde er nog het één en ander aan veranderen.

AP Ned

Door de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling is bijvoorbeeld voorgesteld de gevangenisstraf die stond op betrokkenheid bij illegale religieuze activiteiten om te zetten in een geldboete.

De veranderingen aan het wetboek werden echter niet goedgekeurd door president Sezer, die te boek staat als een uiterst seculier staatshoofd. In een verklaring over zijn besluit de voorgestelde veranderingen te blokkeren stelde Sezer dat secularisme het kenmerk moet zijn van alle grondwettelijke regels.

Onder het nieuwe strafrecht zijn de rechten van vrouwen en kinderen verbeterd en zijn de standaarden voor het beoordelen van de mensenrechten omhooggetrokken. Zo is nu verkrachting binnen het huwelijk strafbaar gesteld, evenals seksuele intimidatie.

Journalisten hebben echter naar voren gebracht dat er uiterst vage taal in het nieuwe strafwetboek gebruikt wordt, die zich gemakkelijk laat lenen voor beperking van de persvrijheid. Journalisten zouden op basis van het nieuwe strafrecht makkelijker dan voorheen achter de tralies kunnen belanden.

Nu in het nieuws