Spaanse politie ontmantelt grootschalige witwasbende

De Spaanse politie heeft vrijdag 13 mensen opgepakt die verdacht worden van het witwassen van 100 miljoen euro (123 miljoen dollar). Het geld zou verdiend zijn door verschillende moorden, afpersingen en andere criminele activiteiten in Oost-Europese landen, zo meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag.

Belga

In totaal worden negen Spanjaarden, drie Oekraïners en een Rus vastgehouden in Barcelona en de provincies Tarragona en Almeria. Het geld kwam in Spanje terecht via krediet- en kapitaalinjecties en werd ook geïnvesteerd in verschillende hotels en vastgoed aan de kust. De politie bevroor meer dan 60 bankrekeningen in Spanje, de Nederlandse Antillen, Belize, de Bahamas en de Maagdeneilanden. Voorts namen ze ook een viersterrenhotel en 50 flats, die te koop stonden, in beslag.

De arrestaties volgen op de ontmanteling van twee internationale witwasnetwerken, die gesitueerd waren aan de Costa del Sol en in Barcelona, afgelopen maart. De netwerken zouden in totaal meer dan een miljard euro hebben witgewassen.

Nu in het nieuws