Veel geweld bij lokale verkiezingen in Burundi

Vredessoldaten van de Verenigde Naties die waren ingezet om de veiligheid van kiezers te garanderen bij de gemeentelijke verkiezingen die vrijdag werden gehouden in Burundi zijn door onbekenden onder vuur genomen. Een Zuid-Afrikaanse VN-soldaat werd in het hoofd geraakt. Zijn toestand was volgens een VN-woordvoerder stabiel.

AP Ned

De soldaten werden beschoten vanuit de heuvels rond de hoofdstad Bujumbura. Een persoon werd gedood toen onbekenden het vuur openden bij een stembureau in Bujumbura. Bij een ander stembureau ontplofte een granaat, waardoor een persoon gewond raakte. Ook bij zeker drie andere stembureaus werd geschoten. Zeker zes mensen raakten daarbij gewond. Het was voor het eerst sinds Burundi in 1962 onafhankelijk werd dat er democratische lokale verkiezingen werden gehouden in Burundi.

In Bubanza, twintig kilometer ten noordwesten van Bujumbura, sloten veertien stembureaus noodgedwongen hun deuren toen er vuurgevechten uitbraken tussen regeringssoldaten en rebellen. Kiezers doken toen het schieten begon op de grond, waar ze twee uur moesten blijven liggen, aldus getuigen. Bij een granaataanslag op een stembureau elders in het land raakten twee kiezers gewond. De burgemeester van het niet ver van Bujumbura gelegen Mpanda raakte gewond, toen twee auto's met verkiezingsmateriaal donderdagavond met raketgranaten werden bestookt.

De verkiezingen werden gehouden op grond van vredesakkoorden die de regering de afgelopen jaren sloot met drie Hutu-rebellengroepen. Met een vierde rebellengroep, het FNL, kwam de regering vorige maand een staakt-het-vuren overeen. De andere drie maken inmiddels deel uit van de overgangsregering. Nieuw geweld heeft een aantal keer tot uitstel van de verkiezingen geleid. In juli moeten er parlementsverkiezingen worden gehouden en in augustus presidentsverkiezingen.

In Burundi brak een burgeroorlog uit nadat in oktober 1993 uit de eerste democratisch gekozen president, een Hutu, door Tutsi-soldaten was vermoord. De oorlog kostte aan ruim een kwart miljoen mensen, overwegend burgers, het leven. Hutu's vormen de meerderheid in Burundi, maar na de onafhankelijkheid kregen de Tutsi's het voor het zeggen.