Nederland weigert crisisberaad van zes stichtende EU-lidstaten

De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende heeft een topberaad van de zes stichtende lidstaten over de crisis in de Europese Unie afgewezen.

Belga

Dat heeft de woordvoerder van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder vrijdag in Berlijn bevestigd. Als reactie op de mislukte referenda over de Europese grondwet in Frankrijk en Nederland heeft Schröder de voorbije dagen geprobeerd om een topberaad van de leiders van de zes stichtende lidstaten op poten te zetten.

Zowel de Belgische premier Guy Verhofstadt, de Franse president Jacques Chirac, de Italiaanse premier Silvio Berlusconi als zijn Luxemburgse collega Jean-Claude Juncker waren gewonnen voor het initiatief, maar Balkenende achtte de ontmoeting op dit moment niet opportuun. Duitsland heeft begrip voor dit standpunt.

Schröder is de voorbije dagen opvallend actief. Zaterdag pleegt de Duitse kanselier overleg met Chirac. Op 10 juni zitten de twee leiders weer bijeen in Parijs. Op 13 juni zakt de Britse premier Tony Blair op zijn beurt naar Berlijn af. Blair wil de komende dagen verscheidene hoofdsteden met een bezoek vereren. Vanaf 1 juli neemt hij immers het roer over als voorzitter van de Europese Unie.

Net als Blair bepleit Schröder intussen een periode van bezinning. Volgens hem moeten de lidstaten nu eerst nadenken over de politieke richting die de Unie moet inslaan. Berlijn stelt evenwel dat dit niets afdoet van de noodzaak om het ratificatieproces van de grondwet gewoon voort te zetten. Ook de toetredingsonderhandelingen met Turkije moeten volgens Duitsland zoals gepland in oktober van start gaan.

Nu in het nieuws