Dodental reeks aanslagen in Irak opgelopen tot 50

Het dodental van een reeks aanslagen die donderdag en vrijdagmorgen in Irak zijn gepleegd is opgelopen tot vijftig.

AP Ned

Het aantal slachtoffers van aanslagen die zijn gepleegd sinds er op 28 april een door sjiieten gedomineerde overgangsregering aantrad is daarmee opgelopen tot 825.

Donderdagavond laat kwamen tien Irakezen om bij een zelfmoordaanslag in Saud, een dorp bij Balad, tachtig kilometer ten noorden van Bagdad. De dader ramde een bomauto tegen een huis waar een groep mensen bijeen was. Er vielen ook tien gewonden. In de westelijke stad Samarra werd vrijdagmorgen vroeg een Iraakse aannemer doodgeschoten die de renovatie van een plaatselijke moskee onder handen had. Zijn auto werd gestolen.

Twee Iraakse burgers, onder wie een kind, kwamen vrijdagmorgen om toen hun auto bij Khalis, tachtig kilometer ten noorden van Bagdad frontaal op een Amerikaans pantservoertuig klapte. In Bagdad vonden donderdag negen mensen de dood toen vanuit drie rijdende auto's het vuur geopend op een drukke markt in de noordelijke wijk Hurriyah. Bij twee andere aanslagen in Bagdad vielen nog vier doden.

In de zuidelijke stad Basra werd donderdag een sjiitische geestelijke doodgeschoten. Onder de slachtoffers van het opgelaaide geweld zijn zeker tien sjiitische en soennitische geestelijken. Bij eerdere aanslagen donderdag kwamen nog 25 mensen om het leven.