Weinig ooievaarsjongen in Planckendael door regen

2005 wordt geen goed jaar voor de ooievaarsjongen in dierenpark Planckendael. Oorzaak zijn twee slechte dagen in het voorjaar waarbij er heel wat regen is gevallen in de nesten, zo verklaart coördinator zoölogie Stephane Dawance vrijdag.

De eerste dagen van mei zagen er nog goed uit. Tot er twee dagen kwamen waarbij er enkele serieuze stortbuien vielen. "De ooievaars keren ieder jaar terug naar dezelfde nesten", legt Dawance uit. "Deze hebben zich ondertussen opgestapeld met mest waardoor er een kuipachtig nest ontstaat. De nieuwe jongen werden geboren maar door de regen zaten zij in een koude en vochtige omgeving. Soms zaten zij zelfs gewoon in een plas water. Door de regen en de koude temperaturen zijn we dus heel wat jongen verloren."

Tien van de 27 nesten zijn zeker bevolkt met 1 of 2 jongen. Momenteel zijn er zo'n 17 geteld. Van de overige nesten weet men niet zeker of ze al dan niet leeg zijn. Wel staat vast dat 2004 een heus topjaar was met zo'n 45 jongen. Voor dit jaar werd slechts een prognose van 25 stuks gemaakt.

Nu in het nieuws