Zorgboerderijen krijgen financiële steun van Vlaamse regering

Print
Landbouwers die zorgbehoevenden opnemen in hun bedrijf, kunnen daarvoor weldra een financiële vergoeding krijgen. Dat staat in een akkoord dat de Vlaamse minister-president Yves Leterme en Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte vrijdag hebben gesloten.
"Landbouwers die een deel van hun tijd besteden aan de zorg voor bijvoorbeeld mensen met een handicap, verliezen daardoor een deel van hun inkomsten", zei Leterme. "Het is dan niet meer dan normaal dat we daarvoor een vergoeding voorzien." Die vergoeding bedraagt 15 euro per dag voor landbouwbedrijven die enkel hun infrastructuur ter beschikking stellen en 40 euro per dag voor boeren die ook een deel van de zorg op zich nemen (maximaal 100 dagen per jaar).

De Vlaamse regering heeft voor de regeling een jaarlijks budget berekend van 500.000 euro, eens die op kruissnelheid is (aangevuld met 25 procent van het bedrag vanuit Europa). Daarmee beoogt ze 200 bedrijven zorgbedrijven te steunen tegen 2008. Op dit moment zijn er 130 dergelijke bedrijven, die op vrijwillige basis zorg verlenen.

.

Nu in het nieuws