Gellingen: Franse slachtoffers vragen financiële hulp aan Fluxys

Print
De advocaat van meerdere Franse slachtoffers van de gasramp in Gellingen heeft aan netwerkbeheerder Fluxys een financiële tegemoetkoming gevraagd. De woordvoerster van het bedrijf bevestigde vrijdag een bericht in die zin in La Dernière Heure.
Advocate Marie-France Pêtre-Renault is belast met het dossier van drie overledenen en vier zwaargewonden. Vorige week stuurde ze een brief naar Fluxys. De netwerkbeheerder heeft geantwoord en vraagt meer details over de specifieke noden van de slachtoffers. Fluxys maakte in september-oktober 2004 een eerste miljoen euro over aan de Fondation Ghislenghien (Stichting Gellingen), opgericht door de federale regering. Het geld was bedoeld voor 25 niet-verzekerde slachtoffers van de gasramp.
Een bijkomend miljoen euro zal zeer binnenkort worden overgeschreven op de rekening van de vzw Solidarité Ghislenghien, dat beheerd wordt door vrederechter Papleux. De gesprekken over de modaliteiten zijn nog bezig, aldus woordvoerster Griet Heyvaert die eraan toevoegt dat de Franse slachtoffers in dat kader zouden kunnen geholpen worden.
De vzw maakte in februari bekend 436.445 euro te hebben vrijgemaakt voor slachtoffers van de gasramp en hun gezinnen. De negen werknemers van een Franse onderneming konden op hetzelfde bedrag rekenen als de Belgische slachtoffers. Gegeven de minder gunstige Franse wetgeving voor arbeidsongevallen kregen ze nog een bijkomende schadevergoeding van 6.750 euro.
De gasramp in Gellingen van 30 juli vorig jaar kostte aan 24 mensen het leven. Er vielen ook veel gewonden en zwaargewonden.

.

Nu in het nieuws