Vader ook voor slagen aan tweede dochter verwezen naar rechtbank

Print
De 23-jarige Michael S. uit Merksem moest zich vrijdag al bij de rechtbank verantwoorden voor de onopzettelijke doding van zijn zes weken oude baby Eveline, maar daar komen nu ook nog eens de opzettelijke slagen aan zijn zes maanden oude dochtertje Evy bij.
Voor die nieuwe feiten verwees de raadkamer hem donderdag naar de strafrechter. De rechtbank stelde de voortzetting van die eerste zaak daarom uit naar 17 juni, zodat beide dossiers samen behandeld kunnen worden.

Eveline lag op 20 juni 2003 levenloos in haar wieg. Aanvankelijk ging iedereen ervan uit dat het om een geval van wiegendood ging, maar later bleek dat het meisje overleden was aan een schedelbreuk. Michael S. verklaarde dat hij het meisje per ongeluk met haar hoofd tegen de deurpost van de badkamer had gestoten.
Hij werd vervolgd voor de onopzettelijke doding van zijn dochtertje maar niet aangehouden. Toen de zaak voor de rechtbank kwam, vorderde het openbaar ministerie de opschorting van straf, omdat de jonge vader al genoeg gestraft was door het verlies van zijn kind.
De rechtbank nam de zaak in beraad, maar een dikke week voor de uitspraak bracht de vriendin van Michael S. hun toen vier maanden oude dochtertje Evy naar het ziekenhuis. Op het lichaam van het kleine meisje werden kneuzingen en bijtsporen aangetroffen. De dokter sloeg dan ook onmiddellijk alarm en beide ouders werden opgepakt.

Tijdens zijn verhoor gaf de jonge vader toe dat hij ook zijn eerste kindje af en toe wel eens hardhandig durfde vast te pakken. Maar dat was lang niet het enige wat de nodige vragen opwierp. Michael had immers tegen zijn moeder gezegd dat hij het hoofdje van zijn dochter tegen de deur van de koelkast had gebonkt en niet tegen de deurstijl van de badkamer.

De rechtbank heropende de debatten in de zaak. Om precies te achterhalen wat er die nacht gebeurd was, werd er op 22 april een reconstructie georganiseerd in de woning van de verdachten. Er bleven evenwel tegenstrijdigheden tussen enerzijds de verklaringen van Michael S. en anderzijds de bevindingen van de wetsdokter die het meisje onderzocht.

Die is immers van mening dat de feiten opzettelijk gebeurd zijn. Het openbaar ministerie wil de feiten daarom laten herkwalificeren van 'onopzettelijke doding' naar 'opzettelijke slagen en verwondingen die ongewild de dood tot gevolg hadden'. Maar dan zal de rechtbank zich eerst onbevoegd moeten verklaren, aangezien het aan het Hof van Cassatie is om een dergelijke beslissing te nemen, zegt het parket.

De rechtszaak zou vandaag worden voortgezet. De raadkamer besliste donderdag echter om beide ouders naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor de feiten op het tweede dochtertje. Michael S. wordt vervolgd voor opzettelijke slagen en verwondingen en zijn vriendin Tiana voor schuldig verzuim. De zaak werd daarom uitgesteld naar 17 juni, zodat beide dossiers samen behandeld kunnen worden.

.

Nu in het nieuws