Miljoenenzwendel met telefoonkaarten

Drie mannen zitten in de cel voor een grootscheepse zwendel in telefoonkaarten. Daarvoor maakten ze valse facturen aan voor 100 tot 120 miljoen euro en misbruikten ze dronkaards en terminale patiënten.

BR>

De zwendel zat ongelofelijk simpel in mekaar. Er werden voor enorme bedragen telefoonkaarten gekocht van de bekende maatschappijen. De verdachten verkochten de telefoonkaarten op papier door aan andere vennootschappen. Onderzoekers noemen dat schermvennootschappen omdat de verkoop in werkelijkheid niet doorging.

Maar omdat op papier alles in orde leek, recupereerden de verdachten de BTW al, een winst van 21%. De echte klanten - dagbladwinkels, nachtwinkels en telefoonshops - kregen uiteraard kortingen.

Twee verdachten, vader Bela (59) en zoon Jacob (29) S., maakten op die manier voor 60 tot 70 miljoen aan valse facturen aan. De derde verdachte, Fouad E.M. (31), werkte voor eigen rekening en verzon facturen voor 40 tot 50 miljoen euro.

Toch bestaat het vermoeden dat de drie contacten hadden met mekaar, omdat ze zeker één gemeenschappelijke schermvennootschap hebben gebruikt.

In één geval is de bedrijfsleider van zo’n schermvennootschap een caféklant. Tussen twee pinten werd hem 250 euro toegeschoven om zijn naam te mogen gebruiken op de facturen. Een andere zogeheten zakenrelatie is in werkelijkheid een terminale patiënt. En niet bekend bij alle verdachten.

Hun winst zou volgens de cel Economische en Financiële Criminaliteit nog groter zijn. Want de werkelijke omzet zou veel hoger liggen omdat niet alle kaarten werden gefactureerd.

Nu in het nieuws