Canadezen onderzoeken Bende-dossier

Speurders van de onderzoekscel-Jumet beschikken over een aantal nieuwe pistes in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Dat heeft de onderzoeksrechter van Charleroi bevestigd. Canadese 'profilers' hebben de regio bepaald van waaruit het moordcommando opereerde en schetsten ook een vrij duidelijk profiel van de drie hoofdverdachten.

Belga

Mogelijk nog deze maand vertrekken een magistraat en twee speurders van de cel-Jumet naar Quebec, waar de resultaten van het onderzoek zullen worden toegelicht. Want onderzoeksrechter Lacroix, belast met het Bende-dossier, beschikt momenteel enkel over een samenvatting van het Canadese onderzoek waarvoor Justitie zo'n 50.000 euro betaalde.

Canadese experts stelden niet alleen een profiel op van de hoofdverdachten - onder wie de Reus en de Killer - maar zorgden ook voor een geografisch profiel. Daarmee kan met vrij grote zekerheid worden gezegd waar de uitvalsbases van het moordcommando lagen. Belgische speurders zijn erg benieuwd naar de gedetailleerde resultaten.

"Met de diplomatieke koffer zijn land- en stafkaarten van het nationaal geografisch instituut en cd-roms met de inhoud van het dossier naar de Canadese specialisten gestuurd. Volgens de gegevens waarover we nu beschikken, hebben ze de regio waar we verder moeten zoeken vrij precies bepaald", aldus Eddy Vos van onderzoekscel.

Na de graafwerken vorig jaar in het bos van Houissière, waarbij onder meer twee kogels en hulzen werden gevonden maar niet het lichaam van de Killer, die daar mogelijk begraven lag, waren er geen nieuwe sporen meer om te onderzoeken. Met het Canadese onderzoek, dat als zeer betrouwbaar wordt beschouwd, kan de cel-Jumet weer volop aan de slag.