"Brussel zou het separatisme overleven"

Na de Vlaamse en Waalse ministers-presidenten Yves Leterme (CD&V) en Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS), heeft de krant Le Soir donderdag ook hun collega van het Brussels Gewest Charles Picqué (PS) geïnterviewd. "Brussel zou het separatisme overleven", zegt de minister-president die ook voorstander is van een nieuwe staatshervorming.

Belga

Hij vraagt een structurele herfinanciering voor Brussel en een bijzonder statuut voor het "hinterland" van het gewest. Zonder zo'n statuut zou Brussel stikken, denkt Picqué.

Indien Vlaanderen voor het pure separatisme zou kiezen, een scenario waarin Picqué niet gelooft, zou Brussel een "internationale stad" moeten worden, met nauwe banden met Wallonië.

Picqué vindt het vreemd dat zijn collega Leterme zo gehecht is aan het territorialiteitsbeginsel, "terwijl men terzelfder tijd Brussel als de hoofdstad van Vlaanderen beschouwt", merkt hij op.

De minister-president reageert ook fel op wat Johan Vande Lanotte in "Humo" heeft gezegd over Brussel-Halle-Vilvoorde. Picqué vindt het cynisch en onaanvaardbaar voor een socialist wanneer die durft te zeggen dat de Franstaligen Brussel hebben opgegeven voor de Franstalige "bourgeois" in de rand. "Hij geeft toe dat Brussel sociale problemen heeft, maar wil die niet oplossen zonder communautaire toegevingen. Dat is een verschrikkelijke houding voor een socialist", vindt Picqué.