Europese Centrale Bank handhaaft rente op 2 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag aangekondigd dat ze het belangrijkste rentetarief handhaaft op 2 procent. Dat rentetarief wordt al twee jaar onveranderd gehouden, op grond van de zwakke economische groei in de eurozone. De beslissing tot handhaven viel op de maandelijkse vergadering van de ECB over het monetair beleid.

Belga

Het rentetarief van de de ECB is sinds juni 2003 niet meer gewijzigd en algemeen werd aangenomen dat het ook nu niet zou veranderen.

De verlenging van het status quo komt er na een reeks ontmoedigende indicatoren die de ECB naar verluidt noodzaken om geduld te oefenen vooraleer de rentevoeten eventueel weer verhoogd worden, uit angst om de economische groei in de eurozone te belemmeren.

Nadat het BBP in het eerste trimester met 0,5 pct vooruitging, is de activiteit afgeremd in de lente, terwijl de industriële sector en de gezinsuitgaven tekenen van zwakte vertoonden.

De ECB heeft haar groeiverwachtingen voor dit jaar in de eurozone verlaagd van 1,6% tot 1,4%. Voor 2006 werd de groeiverwachting verlaagd van 2,1% tot 2%, maakte de voorzitter van de ECB, Jean-Claude Trichet, donderdag op een persconferentie na de beslissing bekend. Daardoor wordt elke renteverhoging op korte termijn al bij voorbaat uitgesloten.

Die herziening van de groeiverwachtingen komt er op een moment dat de economische activiteit in de eurozone vertraagt. De belangrijste reden daarvoor is de zwakke consumptie.

De centrale bank is iets minder optimistisch in haar groeivooruitzichten dan het IMF, dat dit jaar een groei van 1,6% voorziet tegenover 2,3% in 2006.

Wat de inflatie betreft, heeft de monetaire instelling haar verwachting voor dit jaar licht verhoogd van 1,9% tot 2%, deelde Trichet mee. De inflatievooruitzichten voor 2006 verlaagde hij van 1,6% tot 1,5%.