Commerciële radio's en televisies sluiten eerste nationaal akkoord

In de audiovisuele mediasector is deze week voor het eerst een nationaal akkoord gesloten. Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront donderdag bekendgemaakt.

Belga

"Voor de commerciële audiovisuele bedrijven is dit een eerste stap om de achterstand ten opzichte van de publieke omroepen in te halen", luidt het.

Sinds het paritair comité 227, voor de audiovisuele sector, werd opgericht in 2002, is het sociaal overleg eindelijk een feit, zo luidt het in een persbericht. De werknemers krijgen onder meer een loonsverhoging van 57 euro (in drie fasen) en toeslagen voor nacht- en zondagswerk. Deze bedragen minimaal respectievelijk vijftig en tien procent. Ook bijkomende verplaatsingstijd naar een locatie wordt betaald.

Daarnaast werden afspraken gemaakt over tijdskrediet, syndicale delegatie (mogelijk vanaf tien werknemers) en brugpensioen. Er werden regelingen getroffen voor voltijds brugpensioen vanaf 58 jaar en deeltijds vanaf 56 jaar. De brugpensioenregeling geldt voor drie jaar.

"Dit sectorakkoord legt voor de eerste keer een aantal basisafspraken vast", legt Lode Verschingel van de christelijke LBC-NVK uit. "Een aantal toestanden worden zo geregulariseerd. Tegenover de openbare omroepen is er nog een achterstand, maar we kwamen nu tot tastbare en onmiddellijke vooruitgang."

Het paritair comité 227 omvat de commerciële radio- en televisiewereld: radio- en televisiezenders, productiehuizen en facilitaire bedrijven. "De twee getekende teksten zullen nu in verschillende CAO's gegoten worden", aldus nog Verschingel.