Sociaal akkoord voor bedienden van Exel Logistics in Tongeren

Directie en vakbonden van het logistieke bedrijf Exel Logistics in Tongeren hebben donderdag een sociaal akkoord afgesloten voor de 25 bedienden die het bedrijf moeten verlaten. Het akkoord voorziet onder meer in een aanvullende sluitingspremie, een vrijwillige vertrekregeling en in outplacement, zo laat vakbondsafgevaardigde Jos Vanhout van het LBC-NVK weten.

Belga

De bedienden krijgen bovenop de wettelijke sluitingspremie een aanvullende premie. Ook voor diegenen die ander werk gevonden hebben en het bedrijf vrijwillig verlaten, werd er een premie voorzien. De overige bedienden zullen volgens de formule-Claeys ontslagen worden en krijgen daarbovenop nog een aanvullende sluitingspremie, zo zegt Vanhout. De bedienden die na de verbrekingsperiode nog werkloos zijn, krijgen een bijpassing bovenop hun werkloosheidsvergoeding.

Het sociaal akkoord voorziet daarnaast in outplacement, bijkomende opleidingen en hertewerkstellingsmogelijkheden voor ontslagen bedienden.

De directie van Exel Logistics wil zijn vestiging in Tongeren tegen het einde van dit jaar sluiten. Ook een veertigtal arbeiders verliest zijn job. De onderhandelingen over een sociaal plan voor die categorie start volgende week maandag.

Exel Logistics beheert sinds 2000 de voorraden van Lanier, de Canadese producent van kantoormachines. De activiteiten van Lanier zijn recent door het Japanse Ricoh overgenomen. Dat gaat zijn logistieke activiteiten in het Nederlandse Bergen-Op-Zoom centraliseren.