Viking Stavanger in Uefa Cup dankzij fair play

De Noorse club Viking Stavanger mag volgend seizoen meedoen in de eerste kwalificatieronde van de Uefa Cup. Dat heeft het te danken aan de Fair Play-ranking van de Europese Voetbalbond (UEFA).

Belga

Noorwegen mocht als winnaar een vertegenwoordiger aanduiden. Dat werd Stavanger, in eigen land pas vijfde op de fair play-ranking, maar de vier teams boven Stavanger (Rosenborg, SK Brann, Tromsö en Valerengen) plaatsten zich al voor de Champions League of de Uefa Cup.

Er zijn nog twee tickets te verdelen onder de landen die een fair play-coëfficiënt van 8 of hoger totaliseerden na het seizoen 2004-2005. Het gaat om Denemarken, Zweden, Estland, Duitsland, Engeland en Zwitserland. De tickets voor de eerste kwalificatieronde in de Uefa Cup worden zondag verloot tijdens de rust van de openingswedstrijd Engeland-Finland op het Europees kampioenschap voor vrouwen in Manchester.

In Denemarken is de competitie nog niet gedaan, maar de andere landen duidden volgende clubs aan als vertegenwoordiger: Hammarby (Zwe), Tulevik Viljandi (Est), Mainz (Dui), Tottenham (Eng) en Young Boys Bern (Zwi).

Winnaar Noorwegen eindigde bovenaan met een coëfficiënt van 8.243, voor Denemarken (8.224) en Zweden (8.158). België kwam in de ranking uit op een 26e plaats met een coëfficiënt van 7.809

Als criteria voor de ranking gelden onder meer positief spel, respect voor de tegenstander, respect voor de scheidsrechter, gedrag van de supporters en de teamverantwoordelijken alsook het aantal gele en rode kaarten. Alle wedstrijden in UEFA-competities worden in rekening gebracht.