Servische politie arresteert moordenaars moslims in Srebrenica

De Servische politie heeft donderdag zeker acht mannen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij de massamoord op moslims bij het Bosnische Srebrenica in juli 1995.

AP Ned

De mannen zouden te zien zijn geweest in opnamen van de executie van zes moslims bij de enclave die woensdag werden getoond in het Joegoslaviëtribunaal tijdens een zitting in het proces tegen Slobodan Milosevic.

De beelden werden woensdag en donderdag ook op verscheidene Servische tv-kanalen vertoond. Volgens de openbaar aanklager van de Verenigde Naties in het proces tegen Milosevic zijn op de opnamen leden te zien van de Servische paramilitaire groep de Schorpioenen. De groep zou zijn aangestuurd door de Servische politie in Belgrado, die destijds indirect onder leiding stond van de toenmalige Servische president Milosevic. De aanklagers hopen de beelden dan ook te kunnen gebruiken om de betrokkenheid van Milosevic bij de moorden in Srebrenica te bewijzen.

Nadat het departement voor samenwerking met het Joegoslaviëtribunaal van Servië en Montenegro de arrestaties van de mannen had bekendgemaakt, verscheen de Servische president Boris Tadic op televisie. "Servië is diep geschokt", zei Tadic. "Deze beelden zijn de bewijzen van een monsterlijke misdaad gepleegd tegen personen met een ander geloof. En de schuldigen hebben al die jaren vrij rondgelopen." Hij zei dat alle verantwoordelijken voor dit soort wreedheden gepakt en gestraft moeten worden. "Anders hebben wij geen toekomst", zei hij.

Volgens een woordvoerder van het departement voor samenwerking met het Joegoslaviëtribunaal is van alle arrestanten met zekerheid vastgesteld dat zij in de video, die door de Schorpioenen zelf is opgenomen, figureren. De politie zoekt nog naar meer voormalige paramilitairen die iets met de vertoonde executies te maken hebben, aldus de woordvoerder.