Duizenden Duitse studenten demonstreren tegen collegegeld

Duizenden studenten van vijf grote Duitse universiteiten zijn donderdag de straat opgegaan om te demonstreren tegen het plan om hen voortaan collegegeld te laten betalen. De regeringen in de Duitse deelstaten mogen vanaf volgend semester collegegeld vragen van studenten als gevolg van een uitspraak van het hooggerechtshof in januari waarmee een einde werd gemaakt aan de garantie van gratis hoger onderwijs voor alle Duitsers.

AP Ned

Studenten van de universiteiten in Frankfurt, Hannover, Marburg, Dresden en Potsdam voerden actie voor het behoud van gratis hoger onderwijs. Ze zeiden te vrezen dat na de invoering van collegegelden armere studenten geen toegang meer zullen hebben tot de universiteit.

De Duitse universiteiten zijn berucht om hun overbevolking. Studenten hoeven slechts tussen de vijftig en tweehonderd euro per semester te betalen voor transport- en administratieve kosten. De in de meeste deelstaten regerende christen-democratische CDU/CSU hoopt met het collegegeld de financiering van de universiteiten te verbeteren en vooraanstaande professoren aan te trekken.