Israël verhindert afzetting patriarch Jeruzalem

De Israëlische overheid is tussengekomen om de afzetting van de Grieks-orthodoxe patriarch te verhinderen, zo meldt

AsiaNews

.

Belga

In principe stuurt de Israëlische overheid nooit politie naar heilige plaatsen. Dit keer werden echter politieagenten naar het Grieks-orthodoxe klooster in de Oude Stad gestuurd om de afzetting van de patriarch te verhinderen.

Patriarch Ireneos I werd eerst door de inderhaast samengeroepen synode van de eigen Palestijns-Arabische achterban, en later door orthodoxe kerkleiders uit de hele wereld, die op initiatief van de oecumenische patriarch in Istanboel vergaderden, afgezet. De directe aanleiding was de verpachting van enkele huizen bij de Jaffapoort, de populairste toegang tot de Oude Stad van Jeruzalem.

Probleem is dat de inderhaast samengeroepen Grieks-orthodoxe synode noch de orthodoxe kerkleiders kerkjuridisch de macht hebben om de patriarch af te zetten. Die redenering wordt nu ook door de Israëlische overheid gevolgd. Jordanië heeft ondertussen al duidelijk gemaakt dat het de patriarch niet meer erkent, maar onderstreept anderzijds dat het een binnenkerkelijke kwestie betreft.

Pater David-Maria A. Jaeger van de Custodie van het Heilig Land noemde het in een reactie onvoorstelbaar dat een staat op eigen houtje kan beslissen wie het hoofd is van een christelijke gemeenschap. Hij noemde de tussenkomst strijdig met Israëls eigen charter, dat volledige godsdienstvrijheid garandeert aan iedereen.