Poolse bisschop wil supermarkten boycotten

Aartsbisschop Jozef Zycinski van het Poolse Lublin heeft zijn gelovigen woensdag opgeroepen om grote warenhuisketens te boycotten als die geen einde maken aan de uitbuiting van hun personeelsleden, zo meldde de Franse krant

La Croix

donderdag.

Belga

De aartsbisschop sprak zijn solidariteit uit met al wie daarvan slachtoffer is en hij dreigde met een algemene boycot als de hypermarkten de elementaire rechtvaardigheidsprincipes met voeten blijven treden.

Mgr. Zycinski lanceerde zijn oproep tijdens een eucharistieviering in Lublin. De geldende praktijken hebben volgens hem niets meer te maken met (neo-)liberalisme. "Het is de jungle!". De aartsbisschop kantte zich tegen de gangbare opvattingen dat de buitenlandse eigenaars het personeel uitbuiten. "Het zijn de Polen zelf, lid van het directiecomité, die uitsluitend om hun eigenbelang bekommerd zijn".

Zij willen volgens hem hun talenten ten koste van anderen en met oneerlijke praktijken bewijzen. De bisschop klaagde ook de uitbuiting aan van mensen die zich in een erg kwetsbare situatie bevinden: "Vaak zijn ze slechts parttime aangenomen, maar moeten ze fulltime werken, zonder de bijkomende sociale voordelen".

Sinds een jaar is er wel strenger toezicht op de wantoestanden door de nationale arbeidsinspectie. Inmiddels werd ook al een rechtzaak ingespannen tegen enkele hypermarkten van Duitse en Portugese warenhuisketens.