Servië-Montenegro belooft aanhouding Mladic 'binnen een maand'

President Svetozar Marovic van Servië en Montenegro heeft donderdag beloofd dat de van oorlogsmisdaden in Bosnië verdachte Servische generaal Ratko Mladic binnen een maand wordt aangehouden. Marovic zei dit na besprekingen in Belgrado met Carla Del Ponte, de hoofdaanklager van het VN-oorlogsmisdadentribunaal in Den Haag.

AP Ned

Marovic zei te verwachten dat "de zaak-Mladic binnen een maand met succes wordt afgesloten, zodat deze zware last van onze schouders wordt gehaald". Medewerking met het VN-tribunaal, in het bijzonder aanhouding van Mladic en de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, is een voorwaarde van de Europese Unie voor toetredingsonderhandelingen met Servië. Volgens de Servische autoriteiten bevindt Karadzic zich niet in Servië, maar worden berichten dat Mladic zich nog wel in de Balkanrepubliek ophoudt "intensief" nagetrokken.

Om haar vastbeslotenheid om verdachten van oorlogsmisdaden aan te pakken te demonstreren, arresteerde de Servische politie woensdag en donderdag verscheidene voormalige leden van een paramilitaire eenheid die betrokken zouden zijn geweest bij de executie van zes Bosnische moslims in 1995. Del Ponte merkte op dat de autoriteiten de daders binnen enkele uren nadat video-opnamen van de executies woensdag voor het tribunaal waren getoond wisten te identificeren en aan te houden. "Ik heb hun vanochtend gevraagd net zo snel te reageren om de nog voortvluchtige verdachten te arresteren." Del Ponte wil dat Mladic en Karadzic in Den Haag zitten voor 11 juli, de tiende verjaardag van de moord op meer dan zevenduizend moslims uit Srebrenica.